Ja sitten vähän valitusta: koko alkuvuonna uinti on tuntunut tahmealta, ja koska tammi-helmikuussa tuli tehtyä aika paljon pitkää päivää ja töitä myös viikonloppuisin, olen välillä tuntenut oloni väsyneeksi. En siis ollut mitenkään etukäteen innoissani uintivauhdin testaamisesta, kun tiesin ettei tulos voi olla hyvä. Suorittaja minussa haluaisi aina vaan hyviä tuloksia ja jos se vaikuttaa epätodennäköiseltä, mieleen voi hiipiä ikäviä ajatuksia kunniallisesta perääntymisestä. Onneksi en nähnyt perääntymiseen mahdollisuutta, etenkin kun edellisviikonkin torstai-uinnit olivat jääneet väliin työdinnerin vuoksi. Oli siis vain pakattava kamppeet, nieltävä ylpeys ja lähdettävä.
Alkuverrojen jälkeen Pirkkolassa koitti sitten testin aika. 400 metriä tuntui tutun pitkältä, ja varsinkin käännöksissä aikaa kului ihan reippaasti, kun jaksoin tehdä volttikäännöksen vain muutamilla ekoilla kierroksilla. 400 metriin meni aikaa 6:38, ja olin kyllä pettynyt. Uin jo vuosi sitten samassa testissa kovempaa. Kun 200 metrin loppuaika oli 3:12, tuli CSS-vauhdikseni 1:43, pari sekuntia hitaampi kuin aikaisempi noteeraus.
Uinti ei siis juuri nyt kulje.
Täytyy varmaan vaan nyt hyväksyä se, että lisääntynyt salitreeni vaikuttaa uintivauhtiin. Ehkä pieni treenin keventäminen auttaa sitten tähän lievään väsymysfiilikseen.
Tänään oli ohjelmassa aamu-uinti ja illalla FTP-pyörätesti. Testissä ajetaan verrojen ja viiden minuutin all-out -rypistyksen jälkeen 20 minuuttia täysiä. Tällä kertaa pystyin sentään parantamaan joulukuista tulostani 5 wattia, joten ei se ihan huonosti mennyt. Keskisykekin oli vain yhden pykälän alempi kuin viimeksi.
Se ihan loistava puoli tässä ahkerassa testaamisessa kyllä on, että koko ajan tietää missä mennään ja treeniohjelmaa muutetaan tulosten mukaan. Nyt vähän kevennettiin muutaman seuraavan päivän tekemisiä.
Tämä patukka sattui silmiini USA:ssa, ja olisi sopinut mielialaan torstaisen uintitestin jälkeen:
En ala neuvomaan, mutta minun mielestäni kannattaa oll atuon testaamisen kanssa vähän varovainen ja miettiä tuoko se informaatiota jota tarvitset, motivoiko se jne...
VastaaPoistaKun ei ole ammattiurheilija jonka työtä on aina palautua harjoituksiin ja testeihin optimaalisesti, vaikuttaa noihin tuloksiin päivän vire ja ulkoiset tekijät melko paljon, ehkä jopa enemmän kuin kunto. Erityisen varovainen kannattaa mielestäni olla jos noista sitten vielä laskee tarkkoja syke/teho alueita harjoitteluun.
Toki jos motivoi ja tuntuu että niistä on hyötyä, eivätkä huonot tulokset masenna niin siitä vaan.
Itselläni vastaus oli negatiivinen ja lopetin testaamisen kokonaan, yritän vain kuulostella vauhti vs. oma olo vs. syke tietoa ja opetella niistä tuntemaan itseäni. Harjoitukset mennään tuntemuksien mukaan.
Ikinä ei ole vielä mennyt Ironman yli 9.50h
Kiitos kommentista, jossa paljon ajattelemisen aihetta.
PoistaPäivän vire vaikuttaa tuloksiin ihan varmasti, samoin se, että ajan myötä oppii tekemään testit yhä paremmin kun tietää millä intensiteetillä ja tehoilla kannattaa lähteä liikkeelle.
Traineritreeneissä olen nyt kyllä kovastikin tykästynyt siihen, että treenit ovat vaihtelevia, eri teho- ja kadenssiluvuilla. Jos tekisin fiiliksen mukaan, voisi helposti tulla tehtyä liian kovaa.
Uintivauhdin hidastumisen olin tietysti huomannut ennen testiäkin, kun olen uinut jo pitempään samassa porukassa ja tuntui siltä että oma vauhti on hidastumaan päin suhteessa muihin. Kun oma tuntumakin on kertonut vähän samaa tarinaa, ei testitulos tosiaan ollut yllätys.
Vasta tänä keväänä olen alkanut pitää uintitreeneissä kelloa mukana, kun uinti tähän saakka on minulle ollut se fiilislaji. Ehkä siksi se edellinen CSS-noteerauskin oli vuoden takaa...
Uskon FTP-testejä olevan jatkossakin treeniohjelmassa säännöllisesti. Jos FTP-testissä tulokset jatkuvasti huononisivat, tehtäisiin muutoksia treeniohjelmaan. Niin kauan kun tulos paranee, jatketaan samaan malliin.
Hieno juttu, että sinulla riittää vauhtia ilman testejäkin!