maanantai 11. marraskuuta 2013

Ällötystä

Aamulla kävin uimassa Töölön urheiluhallissa. Joudun allergiatestien vuoksi pitämään liikuntataukoa perjantai-iltapäivään saakka, ja niin piti tämä aamukin vielä jotenkin hyödyntää. Olisin mielelläni mennyt Tapiolan uimahalliin, mutta se aukeaa maanantaisin vasta seitsemältä. Koska en yli kolmeenkymmeneen vuoteen ole käynyt uimassa Töölössä, päätin mennä sinne.

Hyppäsin altaaseen varttia yli seitsemän, ja heti huomasin veden olevan lämpimämpää kuin mihin olen halleissa tottunut. Seinällä oli lämpötilaksi merkitty 28 astetta, varmasti asteen-pari enemmän kuin vaikkapa Pirkkolassa. Vesi oli myös todella sameaa ja siinä oli ihmeellinen rasvainen sivumaku. Ällötyskerroin oli melko korkea, ehkä noin 3 asteikolla 1-5. Ällötysmitttarini on kalibroitu niin, että laastari tai isompi hiustukko muuten kirkkaassa vedessä on noin 2, ja tämä likaiselta tuntuva vesi on kyllä astetta pahemp juttu. Joku jännä palanen tuollakin lillui pohjassa, ei onneksi ollut kynsi vaikka niin ensisilmäyksellä luulin.

Ratoja oli yhteensä 5, joista kaksi oli varattu vesijuoksijoille. Yhdellä radalla oli kyltti "nopeat uimarit", menin siis sille. Tullessani siinä oli pari mummosammakkouimaria, joista toinen väisti kivasti päädyissä, toista ohittelin kunnes hän siirtyi viereiselle radalle. Aina välillä muutama mies tuli uimaan pari altaanmittaa vaparia lähteäkseen taas pian pois. Uin vajaat pari kilsaa vuoretellen lättäreillä, pullarilla ja ilman.

Sekin vähän laski tunnelmaa, ettei hallissa ollut lainkaan ikkunoita. Auringonnousun jälkeen olisi ollut kiva saada vähän päivänvaloa halliin. Tapiolan halli on tässä suhteessa ihan ylivoimainen, ja jatkossa varmaan menenkin aamuisin mieluummin sinne tai Mäkelänrinteeseen kuin Töölöön.

Puolenpäivän maissa kävin Iho- ja allergiasairaalassa ja sain selkään taas epikutaanitestin lappusarjan, jossa on pesuaineita eri vahvuuksina. Tammikuussa tehdyssä testissä pesuaineista tuli reaktio, mutta silloin vielä ei saatu selvyyttä siihen oliko reaktio se allergiaa vai pelkkää ärsytystä. Perjantaina sekin sitten selviää.  En kyllä ole ihan varma siitä, mitä käytännön etua minulle on tuosta tiedosta, mutta ihotautilääkäri suositteli asian selvittämistä.

4 kommenttia:

 1. Hei! Viime talvena aika paljon tuolla Töölössä uineena voin sanoa, että ei ole asia mitenkään siis muuttunut. Lämpimämpää vettä kuin pirkkolassa (joka on kyllä ihan kiva asia...), mutta vesi on tosiaan sen verran sameaa, että päästä päähän ei kyllä näe ollenkaan, hyvä jos puoleen väliin. Aiheuttaa välillä ongelmia, kun ei veden alla näe vastaantulevia ohitukseen lähdössä. Ja pohjaa ei kannata katsoa, ties mitä siellä on. Karvaa kai yleensä :) Hyvä pesu uinnin jälkeen, niin ei ongelmaa pitäisi olla. Ehkä siellä on klooria enemmän kuin pirkkolassa, jos mututuntumalla sanoisin.
  Nykyään käyn sitten Pirkkolassa aamuisin uimassa sen mitä vielä näin alkusyksyyn olen jaksanut mennä, vaikka Töölön halli olisikin yliopiston vieressä. Lähinnä hinnan takia toki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä tee mieli sinne mennä enää mullakaan. Mieluummin kirkasta ja vähän viileämpää vettä kuin sameaa lämmintä. Mummot ja papat kuitenkin taitavat tykätä lämpimämmästä, aika paljon oli iäkkäämpiä uimareita ja vesijuoksijoita tuolla.

   Klooria oli tosiaan reilusti, iho oli ihan punainen uinnin jälkeen.

   Tosiaan, Pirkkolassa olisi halpaa. Se on vaan aamusella aika sivussa mun reitiltä ja siirtymisiin menisi liikaa aikaa. Siellä ymmärtääkseni mahtuu ihan kivasti uimaankin.

   Poista
 2. Ootko käynyt Kalliossa? Sielä on mun mielestä paremmin tilaa kun Märskyssä aamusin. Muistaakseni. En kyllä takaa, että vesi olis jotenkin puhdasta, en oikeasti muista viime syksynä Töölössä mitään ongelmia havainneeni. Mä vaan pistelin uimaan, vedestä välittämättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kävin Kalliossa pari vuotta sitten kun seuralla oli siellä vuoroja. Nyt en ole vähän aikaan käynyt, kun se tuntuu olevan vähän sivussa reiteiltä. Voishan sitä jonain työmatkapyöräilyaamuna kyllä taas kokeilla.

   Poista