sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Mun Ambit2 S

Sain viime viikolla Suunnolta kutsun nettikyselyyn, jossa kyseltiin Movescountin ja Stravan integraatiosta ja sen merkityksestä minulle. Se oli mukavan lyhyt ja kiva täyttää. Kysymykset liittyivät lähinnä siihen, miten käytän Movescountia ja Stravaa ja kuinka tärkeä juttu minulle on se, että treenit siirtyvät Stravaan automaattisesti. Ja tosi tärkeäähän se on, siellä on mm. kiva vertailla aikoja ja katsella miten nopeasti oikeat pyöräilijät ja juoksijat joitain minulle tuttuja pätkiä paahtavat. Kesällä tulee varmaan vähän tarkemmin tsekkailtua Varsinais-Suomen segmenttejä ja ehkä luotuakin muutama. Joihinkin haasteisiinkin aion osallistua.

Se vähän harmittaa, että Stravaan siirtyvät Movescountista vain ne pyörä-, hiihto- ja juoksutreenit, joissa on mukana GPS. Olisi kiva, että myös sisällä tehdyt uinti- ja traineritreenit siirtyisivät sinne (kuten Garminista), koska melkein kaikkina viikkoina jään meidän tiimin pahnanpohjimmaiseksi treenimäärävertailussa...

Hankin Suunto Ambit2 S -kelloni kesäkuussa 2013, kun entiselle työpaikalle tuli sopivasti esittely- ja myyntitilaisuus. Sitä ennen minulla oli ollut pari Polarin mittaria ja niistä toisessa oli kyllä GPS, mutta sellaisessa epäkätevässä erillisessä mötikässä. Mötikkä ja kello olivat harmillisen usein ihan eri paikoissa, mikä oli tietysti ihan omaa heikkouttani.

Vaihdettuani kellon aloin kerätä kaikki treenitiedot Movescountiin. Movescountissa voi aika kätevästi muuttaa sitä, mitä kaikkea tietoa kellon näytöissä milloinkin näkyy. Jonkin verran olen niitä näkymiä mieleisekseni muuttamutkin. Urheilutiloja eri lajeille on yhteensä 10, ja minulla ne ovat kaikki käytössä:

  • juoksu 
  • juoksu2 
  • kuntopiiri 
  • maastohiihto
  • OHR (sovellus ortostaattisen sykkeen mittaukseen)
  • pyöräily 
  • sisäpyöräily
  • triathlon
  • uinti ulkona
  • uinti sisällä
Juoksu on ulkojuoksuja varten, juoksu2-tilaa käytän sisäradalla juostavissa Esport-treeneissä. Ero on siinä, että juoksu-tilassa automaattiset kierrosajat tulevat kilsan välein, juoksu2-tilassa ei ole automaattisia kierrosaikoja. Lisäksi Juoksu2-tilassa on sellaiset näytöt, että kierrosaikoja on helpompi seurata, kun radalla yleensä on juostu vähän lyhyempiä ja eripituisia vetoja.

OHR-urheilutilaan olen tallentanut Movescountista löytämäni sovelluksen (Orthostatic HR test) ortostaattisen sykkeen mittaamista varten. Ennen testiä (aamulla hampaiden harjauksen jälkeen ennen aamiaista) menen pitkäkseni ja laitan testin käyntiin. Kun syke on näkyvissä, kello piippaa viiden minuutin kohdalla, että pitää nousta seisomaan, viiden ja puolen minuutin kohdalla että sykemittaus alkaa taas ja kuuden minuutin kohdalla että testi on päättynyt. Se on tosi kätevää aina silloin, kun sykemittari löytää sykkeen.Niinä aamuina kun näin ei käy, katson kellosta ajan ja mittaan sykkeet käsin: neljän minuutin levon jälkeen minuutin ajan, sitten nousen ylös ja puolen minuutin odotuksen jälkeen mittaan taas sykettä minuutin ajan, nyt siis seisten. Näiden lukemien erotus on ortostaattinen syke. Pidän lukemista kirjaa sekä Movescountissa että Excelissä, jossa niistä piirtyy hieno graafi. 

Pyöräily-tilassa minulla on myös yksi sovellus asennettuna: Ultra Eau + Gel 20. Se piippaa aina kahdenkymmenen minuutin välein, ja muistuttaa juomisesta ja syömisestä. Se on tosi kätevä, ja vaikka olisin millaisessa ylämäessä yritän pitää aikataulusta kiinni minuutilleen. Se juominen unohtuu etenkin kisassa niin helposti! 

Ajan sisällä trainerilla triahtlon-pyörälläni, jossa on Garminin Speed Pod ja Cadence Pod (kuulemma uutta mallia). Näistä podeista saan sisälläkin kelloon näkyviin kadenssin ja nopeuden. Nopeus on tietysti aika teoreettinen, mutta käytän sitä hyväkseni lyhyissä vedoissa kun pitäisi ajaa aina vaan kovempaa ja kovempaa. Syke ei parin minuutin vedoissa välttämättä ehdi reagoida, joten käytän mittarin näyttämää nopeutta käytetyn efortin mittaamiseen.

Sisällä uidessa käytän mittaria aika harvoin, koska uin aina jonkun tietyn ennalta määrätyn ohjelman ja sen pituus on aina tiedossa. Avovedessä mittari on taas aina ranteessa, kun on kiva tietää miten pitkään on uinut ja etenkin vertailla eri mittarien antamia lukeamia keskenään uintikavereiden kanssa. Erot ovat joskus olleet melko isojakin. Ambit2 S ei mittaa sykettä vedessä, enkä toistaiseksi ole sitä osannut kaivatakaan.

Nyt kun Movescountiin on kertynyt treenejä jo puoleltatoista vuodelta ja olen hankkinut pyörään nuo kellon kanssa yhteensopivat poditkin, kynnys vaihtaa kellomerkkiä on melko suuri. Juuri nyt mitään vaihtamistarvetta ei oikeasti olekaan; pitää vaan muistaa pitemmissä kisoissa ja treeneissä vaihtaa kellon GPS-tarkkuutta, jottei kello kyykähdä ennen käyttäjäänsä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti