torstai 29. toukokuuta 2014

Sadekelissä

Aika monta vuotta olen pyöräillyt, mutta harvemmin sateessa. Jossain vaiheessa muistan jopa toivoneeni sadekeliä, jotta saisin siitä vähän kokemusta. Ehkä minulla vaan on käynyt todella hyvä tuuri tähän saakka säiden suhteen. Heti seuraava kisa voi kuitenkin olla sadekisa, ja silloin olisi kiva vähän tietää, miten sateessa ja märällä tiellä ajella.

Tällä viikolla sitä kokemusta sadekeleistä kertynytkin jonkin verran; ensin tiistaina Helsinki Triathlonin duathlonissa Kuusijärvellä ja tänään torstaina Röylässä, kun ajoimme Peten kanssa temporeittiä edestakaisin intervallitreenissä.

Duathloniin pääsimme lähtemään valitettavan myöhässä, ja sitten Kehä I:n tunneli oli suljettu. Siinäpysähdyksissä vierähti aika monta minuuttia ja aloin jo epäillä ettemme ehtisi ajoissa paikalle. Sovimme kuitenkin, että teemme treenin joka tapauksessa. Lopulta autojonot nitkahtelivat eteenpäin niin, että olimme paikalla noin kymmenen minuuttia ennen lähtöä. Just ja just ehdimme ilmoittautua ja laittaa kamppeet paikalleen ennenkuin pitikin jo ryhmittyä viivalle. Kisainfo jäi väliin eikä lämmittelyihin ollut aikaa. Onneksi reitti oli ennalta tuttu.

Ruuhkassa. En hermostunut.
Kisassa juostiin ensin Rykäsyn juoksupätkä, 5,3 kilsaa. Lähdin juoksemaan porukan hänniltä, ja alamäkeen juoksu lähti hyvin liikkeelle. Jotenkin se 5,3 kilsaa tuntuu aina tuolla yllättävän pitkältä, mutta askel kerrallaan se matka taas taittui. Lopun ylämäkikään ei tuntunut ihan yhtä pahalta kuin aikaisemmin. Sade oli onneksi vienyt siitepölytkin mennessään, ja henki kulki kohtuullisesti.

Yan oli taas paikalla kuvaamassa. Se oli tosi mukavaa, sillä itse kisan aikana ei tule kuvaaminen mieleen, varsinkaan sateella kun kaikki kastuu. Kaikki Yanin kuvat löytyvät Tri Coaching Finlandin facebook-sivuilta. 

Kuva: Yan Busset
Minulla oli päällä seuran kisa-asu, pitkähihainen trikoopaita, sadetakki ja hanskat. Kaikki olikin tarpeen, sillä koko ajan satoi ja lämpöasteita oli 5-6 astetta. Vähän hiipi mieleen kevätleiri parin vuoden takaa, kun teimme vaihtoharjoitusta ja kädet olivat niin kohmeessa, etten saanut etuvaihtajaa toimimaan. Nyt ei tullut onneksi ihan yhtä kylmä kuin silloin!

Kuvanottohetkellä vaihdossa juoksusta pyöräilyyn pujottelin pientä ponnariani kypärään. Taidettiin siinä Yanin kanssa vähän vitsaillakin, että olen siksi niin hidas kun tykkään niin kovasti juosta ja pyöräillä etten pidä yhtään kiirettä matkalla.

Kuva: Yan Busset
Juostessa oli tullut vähän kuuma, mutta pyöräillessä piti aika äkkiä vetää vetoketju kokonaan kiinni. Ajoimme 20 kilsaa, kaksi kertaa Kuusiksen kympin lenkki. Olin vähän toivonut, ettei minua ohitettaisi kierroksella, mutta ensimmäisen kierroksen loppupuolella kolmisensataa metriä ennen liikenneympyrää takaa pyyhälsivät ohi herrat Lemmettylä ja Dahlman. Hieno vauhti heillä!

Kuva: Yan Busset
Pyöräilyssä tuli vähän vilu, kun käsineet ja sukat kastuivat, mutta juoksussahan sitä taas lämpenee. Duathlonin viimeisellä osuudella sitä oli luvassa 2,5 kilsaa. Vauhtini oli vähän hitaampaa kuin ensimmäisellä osuudella, mutta ihan kohtuullista menoa minulle kuitenkin. Pete odotti maalissa, ja aika pian maaliintulon jälkeen lähdimme kotiin lämmittelemään.

Tänän torstaina siivoilimme kotona aamupäivän, kun meillä juhlitaan ylihuomenna lakkiaisia. Pari juttua piti kuitenkin jättää huomiselle, jotta ehdimme ajaa päivän intervallitreenin. Ajoimme autolla Oittaalle ja sieltä pyörillä Röylän temposuoralle. Sitä sitten rullailimme eestaas kovaa ja kovempaa. Oli pari astetta lämpimämpää kuin tiistaina, ja ajoin pitkissä trikoissa. Ei tullut ihan niin kylmä kuin tiistaina. Nyt tiedän, mitä pitää laittaa päälle jos Pirkan pyöräilyssä reilun viikon kuluttua on viileää ja sateista. Toivottavasti ei ole - märällä kelillä ajaessa tuntuu kuin vesi liimaisi renkaat tiehen. Jarrutkaan eivät pidä yhtä hyvin kuin kuivalla kelillä.

Vesi lensi, mutta takki piti kosteuden ulkopuolella.
Vaikka minulla nyt on hyvää ja käyttökelpoista kokemusta sateella ajosta, toivon kuitenkin kaikkiin kesän tuleviin kisoihin ja treeneihin puolipilvistä ja sopivan lämmintä säätä! Myös ensi lauantain juhliin olisi auringonpaiste tervetullut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti