torstai 2. kesäkuuta 2016

Uintivinkit Seurasaaren ympäri

Tiistaina Pete houkutteli minut mukaansa uimaan Seurasaaren ympäri ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Vähän epäilin, ettei vesi ole vielä tarpeeksi lämmintä ja vannotin, että yhdessä uidaan ja takaisin saa kääntyä, jos tulee kylmä.

Vesi oli kuitenkin yllättävän lämmintä, eikä missään vaiheessa palellut mistään. Märkäpuku oli tietenkin päällä, samoin uimalasit ja vähän paksumpi uimalakki. Vesi oli myös mukavan kirkasta, ja aallokossa oli helppo seurata edessä olevia vaaleita jalkapohjia. Aallokossa peesistä saa myös todella paljon hyötyä. Hyvä, että uintikaverini nauttii aallokossa painimisesta! Itse tykkään enemmän vähän tasaisemmasta menosta.

Lähtöpaikka ja maali.
Uinnille tulee matkaa reilut kolme kilsaa riippuen siitä, kuinka kaukana rannasta ui. Useimmiten mittari on näyttänyt uintimatkaksi noin 3,5 km. Ympäriuinnissa on sekin kiva piirre, että ranta on aika lähellä, jos vaikka kramppi tai joku muu hätä yllättää.Listasin tähän alle muutaman vinkin Seurasaaren ympäriuintiin lähinnä omaan kokemukseeni perustuen:
 • Älä koskaan lähde uimaan yksin. Tämä taitaa olla kaikkien avovesiuintivinkkien ykkönen melkein millä tahansa listalla. Aina siis kaverin kanssa. 
 • Seurasaaren uimaranta on hyvä lähtöpaikka. Siellä on yksi pukukoppikin, jossa vaatteiden vaihtaminen käy näppärästi. 
 • Uimarannan edustalla on yleensä melko tyyntä, mutta siihen ei kannata tuudittautua. Etenkin saaren eteläpuolella voi olla jo ihan kivan kokoisia aaltoja, vaikka rannalla ei tuulisi yhtään.
 • Älä jätä rannalle mitään arvokasta. Me olemme yleensä jättäneet arvoesineet autoon. Auton avaimelle meillä on pieni vedenpitävä Aquapac-pussukka, joka mahtuu hyvin märkäpuvun alle. Rannalle jäävien vaihtovaatteiden yhteyteen voi kirjoittaa pienen lappusen, jossa kertoo olevansa uintireissulla siltä varalta, että joku luulee tavaroiden unohtuneen rannalle.
 • Ui vastapäivään. Silloin ensimmäiset sadat metrit ovat yleensä aika helppoja, kun ei juurikaan ole aaltoja, ja loppumatkasta on kiva saada näkyviin Seurasaaren silta. Aika usein saa takaisinpäin uida myötätuuleen. 
 • Suunnistamiseen on reitillä monia hyviä kiinnekohtia; piippuja, sähkötolppia, isoja kiviä. Reitin paras maamerkki, Lauttasaaren vesitorni on nyttemmin jo purettu.
 • Seurasaaren itäpuolella on matalaa ja aika paljon kiviä. Joskus käsi saattaa osua kiveen ihan yllättäen, vaikka rantaan on matkaa. Loppukesästä myös vesikasveja voi osua reitille matalimmissa paikoissa. Älä anna niiden häiritä uinti-zeniäsi.
 • Sillan kupeessa tarkkaile ympäristöäsi usein, sillä muitakin vesillä liikkujia (kajakkeja, soutuveneitä, SUPpailijoita) on siellä paljon liikkeellä.
 • Pysähdy välillä katselemaan ympärillesi ja nauti hienosta merellisestä Helsingistä!
Viime kesältä jäi mieleen erityisesti yksi uintikerta, kun olimme liikkeellä vähän isommalla, Kööpenhaminan Ironmaniin valmistautuvalla porukalla ja kävimme uinnin jälkeen Tamminiementien kahvilassa herkuttelemassa. Suosittelen siis uintikokemuksen päälle pientä teehetkeä jossain lähialueen useista kahviloista, jos vain aikaa on.

Seurasaaren silta.

Jos kaipaat vinkkejä avovesi- tai triahtlonuintiin yleensä, niitä löytyy mm. Finntriathlonin verkkopalvelusta.

Postauksen kuvat ovat viime syyskuulta.

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa hienolta! Tuossa on porkkanaa tarpeeksi alkaa kehittää omaa uimatekniikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hieno reitti, ei yhtään hullumpi porkkana! Tsemppiä treeneihin!

   Poista