lauantai 28. tammikuuta 2017

Kipeytyneen polven arvoitus

Pari viikkoa sitten havahduin siihen, että maastopyörän satula on liian matalalla, kun yhden neljän tunnin lenkin jälkeen vasen polvi tuli kipeäksi. No asiahan korjaantui satulaa nostamalla. Seuraavana päivänä lenkki jäi kuitenkin polvikivun takia lyhyeksi, ja kävinkin pyöräilyn sijaan hiihtämässä.

Seuraavalla viikolla treenit onnistuivat ihan hyvin, eikä tunnin traineritreenissäkään tuntunut kipua polvessa.Viikonlopun pitemmän pyörälenkin pystyin taas ajamaan, vaikka polvessa taas jotain tuntemuksia olikin. Tarkempia tutkimuksia en tässäkään vaiheessa tehnyt pyörän suhteen. Jälkeenpäin ajatellen olisi kyllä kannattanut. Klosseja vähän katselin, ja yritin toista siirtääkin vähän eteenpäin.

Tänään olin ajamassa kolmen tunnin maastopyörälenkkiä, kun Ikean kohdalla noin tunnin ajettuani alkoi tuntua, että asento on jotenkin tosi ahdas ja ajaminen nihkeää. Katse kääntyi satulaan, ja nostin sitä parisen senttiä. Satulatolpassa näkyi selvästi tuo parin sentin uusi näkyvissä oleva osa. Lyhyen ajon jälkeen oli helppo huomata, että satulatolppa oli taas vajonnut ala-asentoon. Nostin sen taas ylös, mutta kolmen minuutin ajon jälkeen se oli taas ihan alhaalla.

Rantaraitilla tänään.

Ilmeisesti satulatolpan ruuvi on pikkuhiljaa koko ajan löystynyt, ja tänään se oli pahimmillaan niin löysällä, että satula pyöri takapuolen alla. Ei kivaa. Pysähdyin viiden-kuuden minuutin välein nostamaan satulaa, ja jossain vaiheessa tutkin alustavasti myös sitä ruuvia. Minusta näytti siltä, että sen kiristämiseen tarvittaisiin kuusiokoloavainta, jota ei ollut mukana.

Päätin ajaa kotiin Kivenlahden pyörähuollon kautta. Siellä selvisi, ettei ruuvin kiristämiseen tarvittu mitään työkaluja, sen olisin voinut tehdä ihan itsekin - siis jos olisin osannut. Kuulemma alumiinirunkoisessa pyörässä satulatolppaan laitetaan vaseliinia, ettei se nitise ja natise. Kun ruuvi löystyy, sitä ei siis enää pidättele mikään. Samalla sain kuitenkin ostettua uuden takavalon viime viikolla pudonneen ja hajonneen tilalle.

Kotiin ajelin vesisateesta huolimatta jo paljon paremmissa tunnelmissa. Hyvä, että syy polven kipeytymiseen löytyi, ja että se on niin helposti korjattavissa. Olin jo ehtinyt ihmetellä sitä, kun mitään kummempaa muutosta treeneihin tai mihinkään muuhunkaan ei tässä ole tehty.

2 kommenttia:

  1. Kerrankin polven saa näin vaivattomasti kuntoon. Hyvä, että löysit syyllisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli kyllä helpotus kun tajusin mistä kipu johtui! Yllättävän monta tuntia sitä pystyy näköjään vähän huonossa asennossakin ajamaan, mutta loppu hyvin jne.

      Poista