sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Vuoden ensimmäinen FTP-testi pyörällä

Tämän treenikauden ekassa traineritreenissä pari viikkoa sitten huomasin, että Stages-wattimittaristani alkaa olla patteri lopussa. Niinpä  perjantain FTP-testi alkoi patterinvaihdolla. Se meni omasta mielestä tosi hyvin, odotuksiin nähden jopa loistavasti, kunnes huomasin ettei Garmin Edge 500 -pyörämittarini löydä enää koko tehomittaria. Pari kertaa yritin itsekseni parittaa laitteita, sitten oli pakko pyytää apua. Lopulta selvisi, että uudessa patterissa oli pieni tarra, joka piti poistaa ennen kuin virta kulki. Siitä ei ollut mainintaa ohjeissa!

Uusia laitemurheita ilmeni, kun iPodista oli virta loppu. Ilmeisesti olin yrittänyt ladata sitä koneen just siinä USB-portissa, jossa lataus ei toimi. No, päätin ajaa ilman musiikkeja tai muutakaan viihdykettä ja keskittyä pyörittämiseen. Menisihän se aika siinäkin.

Lopulta tuli aika aloittaa itse testi. 10 minuutin alkuverran jälkeen ajetaan 5 minuuttia "all-out", sitten vielä 10 minuutin väliverra ja lopuksi 20 minuuttia niin kovaa kuin jaksaa. Viiden minuutin all-out -pätkän jälkeen olin jo huomattavan hengästynyt, se tuntui ottavan koville. Olo vähän tietenkin parani toisen verran aikana, mutta itse testin aikana huomasin, että sykkeet ovat aikaisempien testien lukemissa, mutta teho oli alhaisempi ja sitä tuntui olevan huomattavan vaikea ylläpitää. Sen tietysti muistin, että tämä testi on aikaisemmillakin kerroilla tuntunut tosi pahalta.

Ensimmäisen viiden minuutin aikana teki mieli lopettaa, kun huomasin että tehot alkavat laskea ja olo vain huononee. Ei ollut kivaa.  Tajusin kuitenkin, että jos testi jää kesken, se on aika nopeasti uudelleen treeniohjelmassa, joten se kannattaa ajaa nyt vaan loppuun ja ottaa tulos vastaan sellaisena kuin se on. 10 minuutin jälkeen oli ehkä jo vähän helpompaa, kun puoliväli oli ohitettu. Viimeinen viisiminuuttisen aikana yritin pitää tuloksen edes jotenkin säällisissä luvuissa.

Siinä ajaessa en ihan tarkkaan muistanut aikaisempia tuloksiani, joten analyysin aika oli vasta, kun olin saanut harjoituksen ladattua koneelle. Ostin wattimittarin reilu vuosi sitten, ja olen ajanut saman testin samalla pyörällä ja mittarilla yhteensä seitsemän kertaa, joista kolme ulkona. Nyt tuli paras tulos viiden minuutin alkurypistyksessä ja huonoin itse testissä. Ei siis mennyt ihan niin kuin toivoin - tavoite kun oli parantaa juuri sitä 20 minuutin tulosta.Yllä  olevassa graafissa on kaikkien testien 20 minuutin keskiwatit, keskisyke ja 5 minuutin alkurypistyksen watit. Jos sitten ensi kerralla saisin näkyviin vähän enemmän sinistä...

2 kommenttia:

  1. Mulla varsin saman tyyppinen kokemus - ajoin ennen joulua 5 min osiossa keskiwateiksi 201, joka johti siihen, että 20 minuutin osuudessa loppui voimat kuin seinään 4 minuutin kohdalla... Sen testin tulos oli DNF :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, se testin ajaminen on niin kamalaa. Vaikka kai siitä pitäisi jotenkin yrittää edes tykätä. Parempaa onnea ja tulosta ensi kerralla meille molemmille!

      Poista