perjantai 23. maaliskuuta 2012

Vai sittenkin allergiaa

Pari päivää meni lepäillessä, ja onneksi tänään olo oli jo niin paljon parempi, että menin töihin. Ei sitä kotona makaamistakaan montaa päivää jaksa! Aamulla työmatkalla aloin miettiä, että olen aika monesti tullut kipeäksi juuri maaliskuussa pitkän talven jälkeen. Mitä jos tauti ei olekaan flunssaa, vaan voimakas reaktio lepän siitepölyyn? Yhden löytämäni artikkelin mukaan allergian erottaa flunssasta kutina, ja sitä kyllä on varsinkin silmissä ja kurkussa. Siitepölytiedotteen mukaan Etelä-Suomessa on lepän siitepölyä jo kohtalaisesti ilmassa, eli sekin täsmää. Tunnen oloni vähän hölmöksi, sillä olisin ilmeisesti voinut välttää kaksi kurjaa päivää aloittamalla allergialääkityksen pari viikkoa sitten. Miten se kevät taas pääsi yllättämään?

Käväisin apteekissa ostamassa antihistamiinia, nenäsumutetta ja silmätippoja. Maanantaiksi sain ajan työpaikkalääkärille, jolta toivottavasti saan vähän tehokkaammat dropit tai ainakin näitä nykyisiä lisää reseptillä. Aikaisempina vuosina oireet ovat pysyneet lääkkeillä ihan hyvin kurissa, mutta silti haluaisin kysellä vähän myös siedätyshoidosta. Ainakin Kauramoottori on siitä kivasti kirjoitellut, vaikuttaa vaan aika hintavalta kokonaisuudelta eikä tehoa kuin kolme vuotta [Korjaus: hoito kestää kolme vuotta, vaikutus jopa kymmenen]. Olen allerginen lepän ja koivun siitepölyjen lisäksi parille heinälle ja hajusteille, korianterille, kuminalle sekä tomaatille ja perunalle mutta vain raakana. Niin ja tietenkin jollekin hartsille, jota on mm. kaikissa purukumeissa ja kuusen pihkassa eli purkkaa ei mässytetä eikä kuusen ympärillä kirmailla sisätiloissa edes jouluna. Lapsiparat ovat jääneet paljosta paitsi.

Parantuneesta olosta innostuneena kävin Tapiolassa uimassa vajaan tunnin, 2000 m. Lajinomaista treeniä tuli ihan mukavasti, oli sen verran porukkaa radalla. Kuntopiirin jätin kuitenkin väliin, kun on tässä vähän kuitenkin sairasteltu.

4 kommenttia:

 1. Pitää täsmentää tota siedätyshoitokirjotusta.

  Hoitojakso kestää 3 vuotta ja oireet pysyy poissa sen jälkeen noin 10 vuotta. Suosittelen ekana kokeilemaan noita eri lääkkeitä.

  Muistaakseni muille kuin heinille ei ole tablettimuotoista siedätystä, vaan pistosmuotoinen. Pistosmuotoinen taas on hieman rajoittavaa, kun pistospäivinä ei saa urheilla, saunoa eikä nauttia alkoholia. Alkuun pistospäiviä olisi vielä kerta viikkoon ja sivuvaikutuksia enemmän kuin näissä tableteissa.

  VastaaPoista
 2. Kauramoottori,kiitos täsmennyksistä! Ei se sitten varmaan mulle olekaan hyvä idea, kun ei tableteilla voi hoitaa leppä- ja koivuallergiaa. Täytyy varmaan hoitaa vaan lääkitys paremmin kohdalleen!

  VastaaPoista
 3. Kyllä mun mielestä toi sun tauti oli flunssaa, mutta allergiaoireet voi sitten samalla iskeä päälle kun vastustuskyky on muutenkin alhaalla ja ärsykkeet ilmassa lisääntyy.. Itselle kävi vähän näin ja tauti löi keuhkoihin, josta selvisin kortisonitablettien avulla. Mulle ei ole moniallergisena koskaan suositeltu siedätystä.

  VastaaPoista
 4. Minde, oli mitä oli, lääkkeillä lähti. Ei mullakaan kovin pitkälle edennyt se siedätyshoitokeskustelu lääkärin kanssa. Pitää vaan hoitaa oireita lääkkeillä ainakin toistaiseksi.

  VastaaPoista