perjantai 13. syyskuuta 2013

Maraton mielessä

Ensimmäisen kerran ilmoittauduin maratonille vuonna 2009. Silloin olin harjoitellut juoksemista vuoden maratonkoulussa. Paria viikkoa ennen kisaa tuli selkäongelmia, enkä lopulta päässyt lainkaan starttaamaan. Se kyllä harmitti, kun ajattelin olevani elämäni kunnossa ja olin koko vuoden treenaillut yhtä tapahtumaa silmälläpitäen. Onneksi vielä saman syksyn aikana keksin triahtlonin, ja sen myötä ilmoittauduin vapaauinnin tekniikkakurssille.  Jälkikäteen ajatellen oli siis onni onnettomuudessa, että juoksu ei vähään aikaan sujunut ja piti löytää joku muu laji.

Nyt on kuitenkin kiva valmistautua jo toisen kerran sille ensimmäiselle maratonille. Uskon olevani nyt melko paljon paremmassa kunnossa kuin silloin neljä vuotta sitten. Kuluneen viikon aikana maraton on alkanut pyöriä mielessä yhä enemmän ja olenkin iltaisin googlaillut ja lueskellut erilaisia listauksia aloittelijoiden tyypillisimmistä virheistä ja toisaalta myös hienoja tarinoita onnistumisista.

Seuratessani Petrin valmistautumista Kalmarin Ironmaniin vaikutuin hänen tekemästään kisasuunnitelmasta ja etenkin suunnitelman toteutuksesta lähes pilkulleen itse kisassa. Ajattelin siksi tehdä itsekin kisasuunnitelman Rantamaratonia varten. Se voi olla vähän overkill ja ehkäpä "aavistuksen" liian yksityiskohtainen, mutta syntyi tällaiselta kontrollifriikiltä kuin itsestään. Nyt on mieli rauhallinen, kun on suunnitelma ja kun se on olemassa, sitä voi helposti kisan aikana tarpeen tullen muuttaa!

Suunnitelmaa tehdessäni katsoin Rantamaratonin reittiprofiilia ja laskin sen myötä tavoitevauhtia 6:15:een. Sitten laskeskelin Excelissä, mihin aikaan sillä vauhdilla olisin milläkin huoltopisteellä. Lenkeillä olen ottanut vettä vartin välein ja geelin joka 45. minuutti. Samaan pyrin myös maratonilla.

Tässä koko pläni:ke
aamulla töihin pyörällä PK1-
ap desi maltoa + 0,5 l vettä + mehua
normaali lounas
ip desi maltoa + 0,5 l vettä + mehua
normaalit iltasyömiset, ei treenejä
to
aamulla töihin pyörällä PK1-
ap desi maltoa + 0,5 l vettä + mehua
normaali lounas, mielellään pastaa
ip desi maltoa + 0,5 l vettä + mehua
uinti Pirkkolassa
normaalit iltasyömiset
pe
töihin bussilla ja junalla
tukeva lounas vasta klo 12 jälkeen, huolehdi nesteytyksestä!
ei kuntopiiriä vaan lepoa!
kisanumeron ym haku Otahallista
kevyt iltapala
juoksukamppeet valmiiksi: heltrin juoksupaita, mustat shortsit ja toppi, Newtonit, asicsin sukat, lippis, sykemittari ja -vyö
talkki, energiat, spibelt ja juomapullot ja -vyö esille
ajoissa nukkumaan
la
herätys klo 8, aamiaiseksi kaurapuuroa ja hilloa, vaaleaa leipää
juoksukamppeet päälle + talkkia jalkoihin!
mukaan myös juomapullot ja geelit spibeltissä
heltrin huppari ja pitkät verkkarit  mukaan Peten reppuun
klo 11 välipalaksi banaani ja mehua
klo 12 jälkeen lähtö pyörillä Otaniemeen (myöhemmin jos sataa tai on kylmä)
miniverra jos siltä tuntuu
klo 1245 GU Vanilla Bean + vettä
klo 13 lähtö! Seuraa sykettä, vauhtia ja omia tuntemuksia. Älä lähde liian kovaa! Juokse kerrankin negatiivinen splitti!
km
AIKA
0:13:00
vettä
4,2
0:26:15
GU + vettä huoltopisteeltä
0:40:00
vettä
9,0
0:56:15
urheilujuomaa huoltopisteeltä
1:05:00
vettä
13,2
1:22:30
GU+ vettä huoltopisteeltä
1:35:00
vettä
17,8
1:51:15
urheilujuomaa huoltopisteeltä
2:05:00
GU + vettä TAI IsoGel
22,4
2:20:00
vettä huoltopisteeltä
2:35:00
vettä
27,4
2:51:15
GU + vettä huoltopisteeltä
3:05:00
vettä
32,3
3:21:53
urheilujuomaa huoltopisteeltä
3:35:00
GU + vettä TAI IsoGel
35,7
3:43:08
vettä huoltopisteeltä
39,5
4:06:53
urheilujuomaa huoltopisteeltä
42,2
4:23:45
MAALI
Kaikkein tärkeintä on varmaan tuo sykkeen, vauhdin ja omien tuntemusten seuraaminen. Varsinaista tavoiteaikaa en itselleni aseta - olen iloinen jos pääsen maaliin. Hyvä on jos pysyn tuossa 6:15-vauhdissa, mutta jos juoksen hitaammin, sopeutan juomisia ja syömisiä sen mukaan. Seuraavalla maratonilla voin sitten tähdätä johonkin aikaankin, kun tiedän miltä ne viimeiset kilsat tuntuvat. Tähän mennessä pisin lenkkini tältä kesältä on 22 km, joten kaikki siitä eteenpäin on minulle tallaamatonta polkua. Eniten mietiskelen sitä, miten jalat kestävät iskutusta ja kuinka kipeiksi ne voivatkaan kisan aikana tulla.

Maltolla tankkaamista kokeilin ennen Finntriathlonia ja se tuntui sopivan minulle hyvin. En tykkää syödä enempää kuin tekee mieli ja sain malton helposti alas veteen ja mehuun sekoitettuna; jopa niin helposti ettei se edes tuntunut tankkaamiselta. Geelit, talkit ja kaikki muukin tarvittava sälä on jo hankittu, joten edessä on vain se vaikein: lepo viimeisellä viikolla ennen maratonia.8 kommenttia:

 1. Mukavaa valmistautumista maratonille ja sitä "voimaa ja rauhaa" itse juoksuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Rauhaa ja voimaa tosiaan, uutena vielä pitäisi muistaa rentous!

   Poista
 2. Hieno suunnitelma, josta aivan varmasti on hyötyä sinulla ja blogin lukijoille ;). Itse kuulun siihen ihmistyypin, joka lähtee aivan liian usein soitellen sotaan -mentaliteetillä kohti uusia pettymyksiä. Jos et pahastu, laitan suunnitelmasi talteen tulevaisuuden varalle.

  Tsemppiä valmistautumiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just siksi sen täällä jaoinkin - hyötyä ja iloa! En tietenkään pahastu, vaan ennemminkin olen iloinen jos siitä on jollekin muullekin hyötyä.

   Kiitos tsempeistä, nyt ei auta kuin vain odotella...

   Poista
 3. Suunnitelma on kyllä hyvä olla, koska muuten jää herkästi syömättä/juomatta. Pahin on tosiaan uskaltaa levätä, aktiiviliikkujan todellinen koitos. Tosin se tunne kun pääsee juoksemaan täydellä latauksella energiaa, ja levänneillä jaloilla on jotain uskomatonta, joten sitä kannattaa odottaa ja tosiaan uskaltaa levätä. Sykkeitä kannattaa seurata, mutta oon huomannut että hieman vinossa ne ovat kun on numerolappu rinnassa. Tärkein on siis oma fiilis, koska kokemusta alkaa myös olemaan joten uskon että aika hyvin pystyt tunteella määräämään sopivan vauhdin. Kuitenin mielummin aluksi hieman liian hiljaa kuin hieman liian lujaa.

  Tsemppiä, ja nähdään mahdollisesti alueella, Maijan kanssa ollaan puolikkaalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toffe, kävin just lukemassa inspiraatioksi sun raportin Rantamaratonilta 2011. Vähän kyllä hirvittää ne alun mäet ja viimeiset 10 kilsaa noin yleensä. Toivottavasti nähdään jossain maalialueella. Tsemppiä teille molemmille!

   Poista
 4. Hienolta kuullostaa plani! Täytyy itsekin miettiä jotain vastaavaa seuraavalle maralle.

  Mä itse edustan sitä koulukuntaa, että kisassa ei sykettä vahdita - se kun on korkealla jännityksestä tms syystä. Kisassa juostaan tavoitevauhtia ja sykkeet voi tsekata sitten jälkikäteen. Mutta kukin tavallaan:)

  Tea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, suunnitelma on suunnitelma ja toteutus nähdään sitten viikon päästä. Nyt tuntuu siltä että maltan pitää vauhdin kurissa mutta voihan se olla että se sitten kuitenkin karkaa. Yritän kuitenkin olla varovainen, kun on vasta eka maraton kyseessä.

   Poista