tiistai 12. huhtikuuta 2016

Lisälyöntejä sydämessä

Minulla on ollut sydämessä aina välillä jänniä tuntemuksia, ihan kuin sydän jättäisi joitakin lyöntejä väliin. Osin siitäkin johtuen kävin pari vuotta sitten Helsingin Urheilulääkäriasemalla kuntotestissä, jossa seurataan sydämen toimintaa rasituksessa vähän tarkemmin kuin vain sykemittarilla. 

Kuntotestiin kuului lääkärintarkastus ja lepo-EKG. Sellaista ei minulta ennen oltu otettukaan. EKG:ssa ei ollut mitään kummallista, kuten ei myöskään itse testissä, alun pientä ja vaaratonta sykepiikkiä lukuunottamatta. 

Lisälyöntien vuoksi sydämen toimintaa seurattiin vielä vuorokausi Holter-laitteella. Sinne tallentuikin joitakin lisälyöntejä, mutta ne olivat ihan normaaleja ja vaarattomia, etenkin kuin niitä tulee vain levossa. Lisälyönnin jälkeen sydämellä menee aina pieni hetki päästä normaaliin rytmiin, ja siitä tulee se tunne lyönnin väliin jäämisestä.

Aika monta kuukautta seurasin myös ortostaattista sykettä lähes päivittän, ja jonkinlaiset merkit, lähinnä tietyt sykerajat, liiasta rasituksesta opin tunnistamaan. Ortostaattista sykettä oli välillä hieman hankala tulkita; tuntui että syke voi joko nousta tai laskea kovan rasituksen jälkeen. Alhaisimmat leposykkeet taisin mitata vuosi sitten Malllorcan-leirillä. Nykyään seuraan sykettä vain silloin tällöin, kun on väsynyt tai muuten alipalautunut olo.

Tänä keväänä on lisälyöntejä taas ollut niin paljon, että niihin on taas tullut kiinnitettyä enemmän huomiota. Varasin ajan työpaikkalääkärille ja kävin Diacorilla rauhoittamassa mieltäni. Lääkärin mukaan lisälyönnit voivat aiheutua ylirasituksesta, allergiasta, stressistä ja myös närästyksestä, kun jotkut ruokatorven hermot kulkevat sydämen läheltä. Närästyslääkettä voisin siis kokeilla, vaikken sellaisia oireita ole tuntenutkaan. En toisaalta tuntenut niitä edes raskauksien aikana, jolloin niitä ilmeisesti on lähes kaikilla. Itse uskon pitkien työpäivien ja pahan siitepölyallergian nyt olevan lisälyöntien takana.

Ihka ensimmäiseltä triathlonleiriltä jäi mieleen keskustelu maratonkuolemista ja se, miten yksi kokenut triathlonisti tokaisi painokkaasti, että jokaisen kannattaisi käydä maksimirasitustestissä ennen ensimmäistä maratonia tai triathlonin täyttä matkaa. Taisin silloin jo päättää, että jos joskus täydelle matkalle menen, niin sitä ennen käyn tsekkauttamassa sydämen. 

On rauhoittavaa tietää, että sydän on kunnossa, vaikka se välillä pamppaileekin vähän epäsäännöllisesti. 

Sydämen lisälyönnit terveyskirjasto.fi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti