lauantai 30. elokuuta 2014

Helposti pyörällä

Ei varmaankaan tule kenellekään yllätyksenä, että Kööpenhaminassa oli todella kiva ajaa pyörällä. Se oli helppo vuokrata hotellista, pyörätiet olivat hyvin merkittyjä ja ennenkaikkea erillään jalkakäytävistä. Risteystenkin yli pääsi ajamaan suoraan ilman turhia puolenvaihtoja. Risteyksissä pyörätie oli usein merkitty sinisellä värillä.

Useimmat paikalliset ajelivat ilman kypärää normivaatteissa, niin mekin. Pyöriä tuntui ajoittain olevan liikeellä ihan uskomattoman paljon, ruuhkaksi asti. Suurin osa oli liikkeellä kaupunkipyörillä, joissa oli muutama vaihde. Lapsia ja tavaraa kyyditettäessä ei mielikuvitusta oltu säästelty. Varsinkin ohjaustankoon kiinnitettävä lastenistuin olisi aikanaan ollut kiva juttu. Kuljetin aikanaan lapsia satulan taakse kiinnitettäväsä istuimessa, ja aika usein huomasin matkustajan nukahtaneen, kun kypärä kopsahti alaselkään. Näköyhteys nukkuvaan lapseen olisi silloin ollut kiva.

Pyöriä oli niin paljon, että autoilijoidenkin näytti olevan pakko ottaa heidät huomioon. Yhden Ironman-jonossa olleelle tanskalaisnaiselle kehuinkin, miten pyöräillessään ei tunne oloaan uhatuksi kuten joskus täällä Suomessa. Hänen ilmeestään kuitenkin päättelin, ettei se pyöräilijöiden ja autoilijoiden rinnakkaiselo Köpiksessäkään ihan täydellistä ole.


Alla olevan kuvan keskellä on kuorma-auto, josta puretaan lastia. Se ei ole keskellä pyörätietä, kuten niin usein Suomessa, vaan keskeltä ajoväylää pyörätien vierestä on varattu tilaa lastaaville ja purkaville ajoneuvoille. Voi kun meilläkin joskus toimittaisiin näin, eikä pyörätiellä keskustassa tarvitsisi pujotella pysäköityjen autojen välistä.


Päättyneellä viikolla ajoin töihin pyörällä vain kerran. Aamulla olen ydinkeskustassa ennen puolta kahdeksaa, ja silloin työmatkani pahimmassa paikassa rautatieaseman ympäristössä on vielä hiljaista ja ajaminen sujuu. Kotiinpäin tullessa neljän jälkeen onkin jo paljon vaikeampaa, kun pyörätie menee keskeltä jalankulkijoiden kulkuväylää ja vielä jalankulkijoiden valojen väärältä puolelta. Sitä on jalankulkijoiden melkein mahdotonta huomata, kun on niin paljon muutakin katsottavaa. Onneksi siitä ei ole Baanan alkuun enää pitkästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti