lauantai 28. huhtikuuta 2012

Kuntotestissä

Heti aamupuuron jälkeen lähdettiin Peten kanssa ajelemaan Pajulahteen testattaviksi. Luvassa oli sekä pyörä- että juoksutesti. Pyörällä haettiin sykekynnykset, ja juoksu tehtiin maksimiin saakka. Juoksussa mitattiin syke, laktaatit ja hengityskaasut. Testiin kuului myös verikokeita, joissa kaikki oli kunnossa. Hemoglobiini oli melko korkea, 143. Rasvaprosenttikin mitattiin ja sitä löytyi etenkin käsivarsien takaa (allit!) ja vyötäröltä, tietty.

Sovin Peten kanssa, että minut testataan ensin. Niinpä lämmittelyn jälkeen alkoi testaus. Muistaaksni ekat watit olivat 90, ja aina kolmen minuutin välein otetttiin laktaatit sormenpäästä ja nostettiin kuormaa 20 watilla. Tässä löydetyt kynnykset:

aerobinen kynnys:
syke/min 142
työ (W//kg) 2,2 (hyvä)
kuorma (W) 130

anaerobinen kynnys
syke/min 161
työ (W/kg) 2,9 (hyvä)
kuorma (W) 170

maksimi (arvioitu sykesuunnan mukaan)
syke/min 175
työ (W/kg) 3,8 (hyvä)
uupumiskuorma (W) 220

Kun pyörätestin tuloksia verrataan muihin Pajulahdessa testattujen harrastajatriathlonistien tuloksiin, ne ovat kautta linjan ihan hyvää tasoa. Jipii!


Pyöräilyn jälkeen vaihdoin kengät ja pääsin juoksemaan. Valjaat päälle, maski naamelle ja 2x4 neliömetrin kokoinen juoksumatto käyntiin. Maski ei tuntunut lainkaan niin pahalta kuin ennen testiä pelkäsin. Aloitettiin vauhdista 7 min 30 sek/km, ja syke oli jo valmiiksi aika korkealla. Samalla tavalla aina kolmen minuutin välein mitattiin laktaatit ja nostettiin vauhtia. Tältä näyttävät tulokset:

aerobinen kynnys
syke/min 159 (pitää pyöristää lenkeillä vähän alaspäin, koska alla oli pyörätesti)
VO2 ml/kg/min 37
kuorma min/km 6:40 (erinomainen)

anaerobinen kynnys
syke/min 169
VO2 ml/kg/min 42
kuorma min/km 5:27 (erinomainen)

maksimikestävyys
syke/min 175
VO2 ml/kg/min 46,2
max. vauhti min/km 4:47 (erinomainen)

Yllä tuloksia on verrattu samanikäisten kuntojuoksijoiden tuloksiin. Ja tähän loppuun lempilauseeni palauteraportista: "Kestävyysprofiili on tasapainoinen, joten edellytykset juoksukunnon kehittymiselle ovat erittäin hyvät. Harjoittelun painopiste kannattaa toistaiseksi pitää perus- ja vauhtikestävyysharjoittelussa. Maksimisuoritus on riittävä, jotta kynnysvauhdit voivat kehittyä."


Testi sujui mukavasti ja varmasti kokeneissa käsissä, ja tuloksetkin tulivat varmasti ennätysajassa samana päivänä! Hyvä mieli jäi, etenkin kun tulokset olivat odotuksia selvästi paremmat.

Kahden tunnin alituksen puolimaratonilla pitäisi kuulemma olla mahdollisuuksein rajoissa, katsotaan miten viikon päästä Helsinki City Runilla käy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti