lauantai 7. toukokuuta 2011

Palautetta juoksutekniikasta

Osallistuimme Peten kanssa triathlonseuran junailemaan juoksun videokuvaukseen Esport Arenassa. Sen veti James Dunne, erittäin mukavan ja pätevän oloinen britti. Pienen alkulämmittelyn jälkeen juoksimme jonossa pk-vauhtia videokameran ohi ja sen jälkeen toisen kerran huomattavasti kovemmalla vauhdilla. Juoksupyrähdysten jälkeen keräännyimme yhteen katsomaan videoita ja kuulemaan kommentteja.

Minulla ensimmäinen korjattava asia olivat kädet, ne olivat sivulla melkein suorana. Käsien pitäisi olla noin 90 asteen kulmassa, ja kyllä se uudelleen kokeillessa ihan hyvältä tuntui sekin. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka tekniikkakin muuttuu juoksuvauhdin muuttuessa. Hitaammin juostessa minulla (ja Petellä) jalan etupuolen lihakset (etureidet, lonkan koukistajat) tekevät melkein kaiken työn. Kovempaa juostessa myös jalan takaosan lihakset alkavat töihin ja kantapää nousee takana kivasti ylöspäin kuten pitääkin. Tavoite on, että hitaammallakin vauhdilla saisin aktivoitua jalan takaosankin lihakset hommiin. Tähän opittiin yksi täsmädrillikin: juostessa kiinnitettiin huomiota myös pohkeisiin ja takareisiin ja pyrittiin nostamaan hieman kantapäätä ylöspäin. Silloin polvi nousee eteen ja ylös kuin itsestään.

Toisessa harjoituksessa keskityttiin lantion asentoon ja syviin lihaksiin: seisoimme yhdellä jalalla hieman eteenpäin kallistuneena (5-10 astetta) ja hyppelimme rataviivan ylitse valmiina pysähtymään heti käskystä. Pysähtymään pitäisi pystyä huojumatta.

Kolmannessa harjotuksessa keskityttiin käteen ja siihen miten ne juoksua rytmittävät. Juoksimme siinä kädet ihan normaalisti, sitten tuplanopeudella ja hidastettuna Baywatch-tyyliin ja olihan se helppo huomata miten juoksun kadenssi heti muuttui vastaavasti. Käsiä kannattaa siis käyttää hyväksi!

Lopuksi juoksimme vielä kerran radan ympäri ja huomasin selvästi, miten askel lyheni ja ryhtikin varmaan koheni, kun yritin aktivoida jalan takareisiä ja pohkeita ja pitää kädetkin hyvässä kulmassa aktiivisesti mukana. Selällekin tulee paljon pienempi tärähdys, kun kantapää osuu maahan vartalon alla eikä edessä.

Jamesilla on muutamia videoita myös YouTubessa. Tähän hätään en löytänyt näitä meidän drillejä, mutta dynaamisen alkulämmittelyn kylläkin: http://www.youtube.com/watch?v=CQEe7bSHg6o

Kohta on jo aika lähteä katsomaan Helsinki City Runia! Ihan uudelle mielenkiinnolla on kiva tarkkailla myös juoksutekniikkaa. Tsemppiä kaikille juoksijoille!

2 kommenttia:

  1. Te olette tehneet tämän kuvaushomman vähän perusteellisemmin. Meillä kuvattiin vain kerran ja jokainen meni omaa vauhtiaan. Tuo vauhdikas juoksu olisi ollut ihan hyvä kuvata sillä mulla näyttää kädet nousevan ja heiluvan melkoisesti, kun vauhtia tulee lisää. No, meillä juoksukoulussa opitaan erheistä!

    VastaaPoista
  2. Se oli kyllä ammattimaista meininkiä. Nyt pitää vaan oppia juoksemaan hitaasti hyvällä tekniikalla, ja se on vaikeampaa kuin juosta hyvällä tekniikalla kovaa.

    VastaaPoista