maanantai 2. helmikuuta 2015

Terveisiä hammaslääkäristä

Minulla on tapana purra hampaita tiukasti yhteen öisin. Niin tiukasti, että melkein kaikissa hampaissani on murtumalinjoja moneen suuntaan. Ennen joulua yksi hammas lohkesikin, ja väliaikaisella paikalla olen pärjännyt tähän saakka. Se on kyllä kurja fiilis kun ensin luulee leivässä olleen pienen kiven ja sitten huomaakin, että se olikin pala omaa hammasta. Nyt hampaan entisten paikkojen tilalle laitetaan keraaminen kruunu. 

Juuri nyt olen hammaslääkärin vastaanotolla odottamassa, että uusi kruununi tulostuu 3D-jyrsimeltä. Uusi tekniikka tekee siis tuloaan, 3D-tulostusta! Kerran aikaisemminkin minulle on tehty keraaminen paikka. Silloin hammaslääkärissä piti käydä kahdesti saman asian vuoksi, ja käyntien välillä hammasteknikko valmisti uuden paikan. Leuasta otettiin malli tunkemalla leuka täyteen jotain kiinteää mallintamisainetta, ja tuntui ettei tukehtuminen ja paniikki olleet kaukana. Nyt riittää yksi pitempi käynti, jonka aikana poistetaan vanhat paikat, kuvataan ylä- ja leuka ja purenta, tehdään se uusi paikka ja sitten vaan liimataan se paikalleen. 

Juuri nyt odottelen paikan valmistumista yläleuka puudutettuna. On kyllä asiat muuttuneet siitä, kun ensimmäisiä kertoja kävin kouluhammaslääkärillä, joka tuuppasi kaikkiin pienimpiinkin reikiin amalgaamia. Pikku hiljaa olen pääsemässä niistä paikoista eroon, eiväthän nekään ikuisuuksia kestä. Vieläkin muistan, miten yksi paikka kerran irtosi, kun kävelin koulusta tai kaupasta kotiin ja söin Hopea-Toffeeta. Vaikka se silloin hyvää olikin, en ole uskaltanut kokeilla tuota uuden tulemisen tehnyttä herkkua uudelleen. 

Raskauksien jälkeen hampaissani oli enemmäkin korjattavaa, ja silloin löysin ihanan hammaslääkärin, jonka luona olen käynyt pian parikymmentä vuotta säännöllisesti. On kivaa, kun hoidossa on pitemmälläkin aikavälillä jokin punainen lanka. Tämän nyt korjattavankin hampaan murtumalinjoja on hammaslääkärini jo useana vuonna kauhistellut, joten osasin odottaa hampaan rikkoutumista. 

Joskus muistan lukeneeni joidenkin huippu-urheilijoiden kisan tai pahimmillaan kauden menneen pilalle hoitamattomien hampaiden vuoksi. Kuntoilijankin kannattaa pitää suun terveydestä huolta ihan kuten muustakin kropasta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti