lauantai 15. marraskuuta 2008

Kuntotestii!


Kuntotestissä juostiin 5x1200 metriä; ensimmäinen pätkä rauhallista vauhtia ja sitten seuraavat niin, että syke nousee 10-15 pykälää edellisestä. Viimeiset kaksi kierrosta piti sitten juosta täysiä. Juoksin ensimmäiset kierrokset noin 142-145 sykkeellä, ja seuraavat sykkeillä 155-165-175 ja sitten viimeiset täysiä. Maksimisykkeeksi tuli vain 184, vaikka pari vuotta sitten Vierumäen juoksujänistestissä sain maksimiksi 196. Taisin juosta torstaina ennen testiä vähän hieman kovaa, ja toisaalta testi oli mulle varmaankin aika raskas, eikä syke ehkä siksi noussut (seliseli!). Kuntotasoni oli kuitenkin erinomainen ikäryhmässäni, eli ei se silti huonosti mennyt. Petri sai tuloksen erittäin hyvä, ja hänen maksimisykkeensä oli 186, mikä oli iso iloinen yllätys tasaisen sykkeen "diesel-miehelle".


Maitohappotasoja seurattiin aina kolmen kierroksen välein. Lopussa se oli 9.6 (maksimin pitäisi asettua välille 7-10), joten sain testissä kaiken irti. Testi meni hyvin, mutta viimeinen kierros oli kyllä yhtä tuskaa, kun hengitys ei meinannut kulkea. Tarkemmat testipalautteet ja harjoitusohjelmat saamme meilitse parin viikon kuluessa, mutta Enskan nopeasti ehdottama viikkoharjoitusohjelma oli tällainen:

2 noin 8-10 km:n lenkkiä sykkeillä 140-155
1 pitempi lenkki (12-15 km) 140-160, syke saa lopussa nousta
1 reipasvauhtinen lenkki, 155-170. Tämä juostaan niin, että alussa ja lopussa on verryttely ja välissä muistaakseni 30-40 minuuttia juoksua reippaalla vauhdilla.

Jalkapalloa, joogaa ja työmatkapyöräilyä saa harrastaa juoksemisen lisäksi. Mihinköhän väliin sijoittaisin tekniikka- ja lihaskuntotreenin? Tekniikkatreeni on tärkeä, koska vasen jalkani ei osu maahan aivan suoraan, vaan niin, että jalkaterä on vähän auki vasemmalle. Tähän auttavat kuulemma päkiöille nousut ja askelkyykyt. Lisäksi jännitän hartioita juoksun aikana, ja niiden rentouttamiseen pitää kiinnittää huomiota.

Petrin ei jatkossa kannata juosta enää ihan niin hiljaa kuin tähän saakka, vaan sykettä voi vähän nostaa. Enska suositteli Petelle noin 50 km:n viikkoja tässä vaiheessa vuotta. Petrillä on juostessa molemmat jalkaterät ulospäin, ja tekniikkaa kannattaisi siksi parannella talven aikana. Enskan mielestä neljän tunnin alitus on ensi kesänä ihan mahdollista :)


Ensi keväänä tehdään sitten toinen testi, jonka perusteella Enska tekee meille uudet harjoitusohjelmat kesäksi. On kiva nähdä, kuinka kunto kehittyy ennen sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti