maanantai 22. maaliskuuta 2010

Diagnoosi: välilevyn rappeuma

Pääsin tänään hyvälle selkäkirurgille magneettikuvieni kanssa. Petekin oli mukana henkisenä tukena - suuri kiitos siitä hänelle! Lääkäri katsoi kuvat, luki röntgenlääkärin lausunnon ja pisti minut kävelemään varpailla ja kantapäillä sekä taivuttelemaan selkää sivulle ja eteenpäin. Refleksejäkin testattiin. Lopputulema oli se, että selässäni on välilevyn rappeumaa viidennessä nivelessä. Nyt kun tiesin, mitä magneettikuvasta pitää katsoa, huomasin sen itsekin. Muut nivelet näyttivät nätin pulleilta ja tämä alin oli jotenkin tyhjentynyt ja madaltunut. Raukka. Myös välilevyjen liikakasvua oli havaittavissa.

Välilevyn rappeuma vaatii kehittyäkseen useita vuosia. Ilmeisesti vajaat kaksi vuotta sitten aloittamani juoksuharrastus on sitä hieman pahentanut, mutta ei missään nimessä aiheuttanut. Aikaisemmin rappeuma vain oli oireeton. Selässä loppukesästä ollut pullistuma on jo kuivunut kasaan, eikä enää aiheuta oireita. Nykyoireet tulevat ilmeisesti ainakin osittäin välilevyjen liikakasvusta. Sitä voisi hoitaa leikkauksella, mutta ei se ainakaan vielä ole ajankohtainen.

Toivoa kuitenkin on. Taudista ei tietenkään pääse kokonaan eroon, mutta siinä voi tulla aaltomaisesti parempia ja huonompia kausia. Täytyy yrittää toimia itse niin, että tulisi enemmän niitä parempia. Juokseminenkin on jatkossa ihan mahdollista, toki pyöräily ja uinti ovat selälle ystävällisempiä ja suositeltavampia. Vesijuoksua kannattaa treenata, minkä olen kuullut jo lähes kaikilta selkääni hoitaneilta ammattilaisilta. Pakko sitä kai on uskoa ja yrittää voittaa se tylsistyminen. Ehkä kokeilen vesijuoksua kokonaan ilman vyötä. Luulisi tulevan lämmin, jos vain pysyn pinnalla.

Sain lähetteen fysioterapeutille, joka tekee minulle treeniohjeet selän, vatsan, yläselän ja reisien harjoittamiseen. Korsetti kuntoon siis. Kuntosalilla pitäisi käydä 3-4 kertaa viikossa ja treenin alkaessa kunnolla varmistua siitä, että teen liikkeet oikein. Siihen (ja tietenkin niiden ohjeiden tekemiseen) sitä fysioterapeuttia tarvitaan. Nyt jotkut selän lihakset ovat krampissa ja alaselkä siksi ihan jäykkä.

Olen tosi iloinen, että investoin siihen magneettikuvaan ja tähän erikoislääkäriin. Nyt tiedän, mikä on vikana ja mitä sille voi tehdä. Sekin on hyvä tietää, ettei liikkumista tarvitse lopettaa, päinvastoin. Koskaan aikaisemmin en ole tykännyt kuntosalilla treenaamisesta mutta hei, mitäpä sitä ei selkänsä ja juoksutavoitteen eteen tekisi! Kun tarkemmin miettii, niitä kuntosalejakin on vähän joka puolella; Esport Arenalla, Tapiolan uimahallissa, työpaikalla...

Kesän tavoitteena on edelleen Kiskon triathlonin perusmatka. Voi olla, että suurin osa juoksutreenistä ennen sitä on vesijuoksua. Optimistisesti olin ajatellut juosta kympin Forssan Suvi-illassa, mutta taidan sen nyt jättää väliin. Myös puolimaratonhaaveesta täytynee tämän kesän osalta luopua, mutta ehkä sitten ensi vuodeksi saan selän tarpeeksi hyvään iskuun ja voisin yrittää triathlonin puolimatkaa.

3 kommenttia:

 1. Voi voi, mutta tärkeintä kai, että syy selvisi.

  Ihan varmana innostut kunnolla tosta kuntosalijutusta, luulen.

  Tsemppiä.

  VastaaPoista
 2. Olen samoilla linjoilla kuin Jaaanaba; kuulostaa pahalta, mutta onneksi nyt on syy selvillä! Hyvä, että juoksua ja muuta urheilua ei tarvitse lopettaa.

  Tsemppiä kuntosaleilun aloittamiseen!

  VastaaPoista
 3. Jaanaba ja Laura, kiitos tsempeistä. Kyllä se kuntosaleilu kohta varmaan alkaa, en vielä ole saanut tarkkaa päivää sovittua.

  VastaaPoista