sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Melkein paljain jaloin

Pete sai Paulilta joululahjaksi Christopher McDoudgallin Born to Run-kirjan, ja on nyt siitä melkein viikon ihan innoissaan puhunut. Kirjan viralliset fanisivut löytyvät täältä: http://borntorun.org/. Ilmeisesti paljasjaloin tai ainakin vähemmän tuetuilla kengillä juokseminen on nyt jonkinlainen trendi ainakin suuressa maailmassa. Onko niin, että maksamme turhaan tuetuista juoksukengistä, jotka sitten kuitenkaan eivät ole jaloillemme hyväksi? Odotan nyt, että Pete saisi kirjan luettua ja voisin tarttua siihen omin kätösin. Ainakin täältä voi lukea lisää paljain jaloin juoksemisesta.

Aiheesta innostuneena (ja koska Paulkin juoksee Vibrameilla), kokeilin Esport Arenan radalla omia Vibrameitani. Juoksimme Peten kanssa yhdessä kuusi kilsaa, ja ne taittuivat kaikki hieman alle kuuden minuutin. Selässä ei tuntunut yhtään kipua! Se oli ihan mahtavaa, aina parin kierroksen välein havahduin siihen, ja sanoin ääneenkin, ettei vieläkään tunnu mitään ja että on ihana juosta. Yhdessä siitä sitten iloittiin ja jatkettiin vaan juoksemista. Jos ei huomennakaan ole selässä mitään ihmeellistä, otan tästedes yhden lenkin viikko-ohjelmaan. Ehkä se HCR toukokuussa on sittenkin mahdollinen. Ainoa miinus Vibrameilla juoksemisessa oli, että pohkeet kipeytyivät parin kilsan jälkeen. Huomenna voi olla vaikea päästä portaita alas.

Juoksun jälkeen kävelin joogatunnille kolmisen kilsaa. Hyppäämisen sijaan askelsin monet asanat, kun en halunnut ärsyttää selkää. Muutamassa istuma-asanassa (eteenpäintaivutukset jalat suorina) tuntui selässä vähän kipua, ja ne otin sitten kevyemmin. Pohkeet ja takareidet tulivat ainakin kunnolla venyteltyä.

8 kommenttia:

 1. Oo, mahtavaa, että sun juoksu sujui tosi hyvin. =D

  Mun onkin pitänyt kysyä selkälääkäriltä tai fysioterapeutilta, että mitä mieltä ovat paljasjaloin juoksemisesta, mutta oon ihan unohtanut.

  VastaaPoista
 2. Jaanaba, oli kyllä mahtavaa!

  En tainnutkaan raportoida tätä: osteopaatti sanoi että välilevyn pullistuman paranemiseen voi mennä parikin vuotta... Ehkä aika, jumpat ja hoidot nyt sitten ovat tehneet tehtävänsä ja ainakin lyhyt juoksu onnistuu. Täytyy lisätä aikaa ja kilsoja todella maltillisesti.

  VastaaPoista
 3. Oon itte lukenut saman kirjan ja kyllä täytyy myöntää, että se laittoi ajattelemaan todella! Just vähän aikaa sitten kattelin intersportissa ihan uusimpia Nimbuksia, jotka maksoi häkellyttävät 169 euroa!?! Mutta en uskalla enää muillakaan juosta.

  Hyvä hyvä, että lenkki sujui ja vielä haipakkata vauhtia!

  VastaaPoista
 4. Laura, on varmaan vaikeampi vaihtaa kun isoja ongelmia ei ole ollut. Kyllä innostuin eilisestä, keväällä täytyy miettiä ostanko uudet Asicset vai VFF:t. Oli kyllä kiva juosta, mutta on ne pohkeet edelleen kipeät...

  VastaaPoista
 5. Oo, pitääpä kaivella ne omat Five Fingerit taas esiin naftaliinista. Ne tosin jäivät sinne kun kalvoivat kantapäitä, mutta muutenhan ne oli musta aivan hulppeat kesäkengät muutenkin. Vähän houkuttaisi ostaa ne neopreeniset talvea varten, mutta ehkä odotan ensi talvea, jos noita tavallisia saisin vähän enempi sisäänajettua ensin...

  Uskon kyllä siihen, että juoksussa tärähdyksestä tuleva kipu on sellainen, jota pitäisi enemmänkin kuunnella ja antaa sen tuntemuksen vaikuttaa juoksutyyliin ja -asentoon. Ihminen on kuitenkin evoluution ajan pistellyt savannilla menemään kirahvien perässä ja tiikereitä karkuun ja ainakin muutaman kiinnostavan lähteen mukaan on painanut pitkiä matkoja aika paljon kovempaakin kuin nykyihminen (olis kauhean hyvä kun tässä olisi nyt se kirja käsillä, kun nimi on jo ihan unohtunut...).

  VastaaPoista
 6. Juliana, kaiva ihmeessä. Voitais mennä vaikka kimpassa juoksemaan Esport Arenalle! Mä haaveilen nyt Vibram Bikiloista, jospa ostaisin sellaiset lumien sulettua.

  Luulenpa, että ainakin minulla on parempi juoksuasento Vibrameilla, ja pakko on miettiä sitä askellustakin enemmän. Katsotaan nyt miten selkä kestää. Eipä se kestänyt ainakaan niillä kovasti tuetuilla Asicseilla, ehkä VFF on just se mitä tarvitsen.

  VastaaPoista
 7. Sulla on kyllä aika kauan mennyt selän tervehtymiseen, varmaan mullakin menee. =)
  Toivottavasti sun juoksut onnistuu jatkossakin.

  VastaaPoista
 8. Jaanaba, puolitoista vuotta on kohta mennyt eikä se vieläkään ole entisensä. Mutta ei haittaa, kunhan pystyy liikkumaan ja tietenkin käymään töissä. Kiitos, kyllä ne juoksut toivottavasti onnistuu. Just oon taas lähdössä!

  VastaaPoista