maanantai 11. toukokuuta 2015

3+1 juoksutekniikkavinkkiä

Juostessani viime viikolla vitosen testiä kannusti juoksuklubin Kimi minua huutamalla "työntöä, Pia, työntöä" ja heti tajusin mitä hän tarkoitti. Koska olin jo toiseksi viimeisellä kierroksella en ole varma, paraniko juoksuasento puhumattakaan vauhdista mutta ainakin yritys oli kova.

Kaikista vuosien varrella käymistäni juoksukouluista minulle on keskeisimpinä juttuina jäänyt mieleen nämä kolme asiaa: 
  1. Pää pystyyn. Älä katsele jalkojasi, katso eteenpäin ja ylämäessä vielä mäen päälle. Juoksuasento paranee heti ja henki kulkee paremmin. 
  2. Kädet mukaan hommiin. Pidä kädet noin 90 asteen kulmassa ja liikuttele niitä edestakaisin hyvällä frekvenssillä, niin jalatkin seuraavat mukana. Mahdollisesti samalla askel hieman lyhenee ja osuu paremmin kropan alle. Varsinkin ylämäissä ja väsyneenä tämä kyllä toimii. Yritän myös välttää sitä, että kädet heiluvat kropan edessä. Sivulla niiden pitäisi olla ja mahdollisimman rentoina.
  3. Työntöä, työntöä. Käytä koko jalkapohjaa hyväksesi, pyri työntämään vielä varpaillakin itseäsi eteenpäin. Yhdessä jalka-analyysissä pari vuotta sitten selvisi, etten edes seistessä laittanut painoa vasemman jalan varpaille lainkaan. Tätä olen yrittänyt parantaa ja juostessa myös tietoisesti miettiä.
Pystyn juostessa nipinnapin pitämään mielessä ylläolevat jutut, mutta en välttämättä ihan samanaikaisesti. Onneksi pitemmillä lenkeillä on aikaa ajatella. Perjantaina ja lauantaina lyhyehköillä lenkeillä sain  frekvenssin eli askeltiheyden hienoiseen noususuhdanteeseen varsinkin tuon kakkosvinkin avulla. Suunto Ambit2 S mittaa nykyään myös askeltiheyttä, mikä on kyllä ollut hyvä muutos. Muuten sitä ei tulisi seurattua.

Ja vielä viimeiseksi bonusvinkki: Vedä vatsa sisään. Tästä on hyviä esimerkkejä kuvineen Kinetic Revolutionin sivuilla. Pieni juttu, suuri merkitys juoksuasennolle.  Sivustolla on muutenkin lukuisia hyviä videoita ja ohjeita mm. juoksijan venytyksiin ja juoksutekniikkaan. Tätä venytystä kokeilin pari iltaa sitten ja taidan yrittää muistaa sen jatkossakin. Nelisen vuotta sitten osallistuin Jamesin täällä Espoossa pitämälle juoksuklinikalle, ja tykkäsin siitä kovasti. Sen jälkeen hän ei ole tänne Pohjolaan pyynnöistä huolimatta tullut. Toistaiseksi täytyy siis tyytyä nettivinkkeihin. Kannattaa käydä tutustumassa!

Lauantain lenkillä juoksin puoli tuntia puolimaratonin tavoitevauhtia, ei tuntunut yhtään kevyeltä. Saa nähdä, miten käy lauantaina Helsinki City Runissa! Lähden vihreässä ryhmässä tavoittelemaan kahden tunnin alitusta ja uutta ennätystä, jos kaikki loksahtaa kohdalleen. Ennätyksen tavoittelussa ei ehkä kamalasti auta se, että eilinen kolmen tunnin pyörälenkki venähti viisituntiseksi. 

Lauantain juoksu Stravassa:Yksissä liikennevaloissa piti vähän juosta ympyrää Tapiolassa, kun veto oli kesken ja liikennevalot punaiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti