tiistai 10. tammikuuta 2012

Mahalasku

Aamulla lähdin tekemään työpaikan kuntosalin Wattbikella Jupikselta saamaani 20 minuutin testiä. Suunnitelma oli tämä:

10 min alkuverra
5x30 sek reippaalla kadenssilla, 30 sek pyörittelyä välissä
3 min täysillä (löysät pois)
7 min kevyttä
20 min testi niin kovaa kuin jaksaa tasaisella teholla
5-10 min loppuverra

Alku meni ihan kivasti, tietysti tuo kolmen minuutin täysiä-kohta alkoi jo vähän tuntua vaikka olin laittanut Wattbiken vastukset alhaisimmalle mahdolliselle. Nooh, pienen tauon ja juomisen jälkeen nollasin treenin tiedot ja aloin polkea itse testiä. Huomasin jo parin minuutin jälkeen, että alkuvauhti on liian kova. Jatkoin kuitenkin samaan tahtiin vaikka tiesinkin, etten millään jaksa samalla teholla kahtakymmentä minuuttia. Päätin lyhentää testin kymmeneen minuuttiin, kun keskiarvowatit koko ajan laskivat eikä tasaisesta tehosta ollut tietoakaan. Siinä sitten puuskutin ja hiki valui, kun joku työkaveri (mies) pyöritteli viereisellä kuntopyörällä rauhalliseen tahtiin lehteä lueskellen. Syke oli 170:n paremmalla puolella, ei mitään kammolukuja kuitenkaan.

Tässä testidatat:

aika 10:31:58 (en tiedä, mistä nuo pari minuuttia siihen vielä putkahtivat)
power avg 178 W
power peak 256 W (alussa!)
left/right 48 %/52 %
cadence 97
cadence peak 105
dist. 5895 m

Vertailun vuoksi vielä loppuverrankin luvut:

10:32
avg 108 W
peak 166
49 %/51 %
cad 78
cad pk 88
4814 m

Sen verran rankka oli tämä toteutunutkin testi, etteivät mitkään Redness Solutions -rasvat tai puuteritkaan auttaneet ja lähdin suihkun jälkeen naama punaisena palaveriin yhdeksäksi. Loppupäivän oli oikeasti vähän höntti olo, ja kotimatkalla toivotin bussikuskille huomenta. Onneksi naurahdettiin molemmat.

Teen ensi kuussa testin uudelleen vähän maltillisemmin. Jospa silloin saisin ihan tilasto- ja vertailukelpoisiakin teholukuja! Tästä taulukosta voisin sitten käydä katsomassa, miten oma tunnusluku (W/kg) vertautuu viiteryhmään. 20 minuutin testin sarake on "FT". Kiitos Jupikselle linkeistä ja ohjeista!

2 kommenttia:

 1. Hei

  Hyvä blogi sinulla.

  Aika perusvirhe lähteä liian lujaa alussa. Kokemuksen kautta oppii polkemaann testin kohtuu tasaisella teholla. Oma paras tulokseni on luokkaa 265 Wattia josta ei painolla jaettuna tule taulokossa kauhean korkealle sijoittuvaa arvoa. Tulos riittää polkemaan Kiskon reitin aikaan 1 h 18 minuuttia.

  Muutama huomio testistä:
  Tuo esittämäsi taulukon luku FT saadaan käsittääkseni jakamalla 20 minuutin tulos (normalisoitu keskiteho) luvulla 1.05 koska FT (functional treshold) tarkoittaa 60 minuutiin tulosta. Normalisointi/normeeraus on sitten hieman mutkikkaampi toimitus mutta idea on ottaa sillä huomioon tuo tehon vaihtelu: mitä enemmän se vaihtelee, sitä suurempi normalisoitu teho on verrattuna keskimääräiseen tehoon ilman normalisointia.

  Itse teen 3 minuutin täyden vedon sijasta 5 minuutin vedon josta saatua arvoa voi myös verrata taulossa esitettyihin arvoihin. Tällä tavalla saan määritettyä 2 tunnuslukua samalla sesssiolla yhden sijasta.

  Lisätietoa saadun arvon käyttämisestä harjoittelussa treenin intensiteetin määrityksessä sykkeen sijasta löytyy osoitteesta:
  http://www.flammerouge.je/content/3_factsheets/constant/functhresh.htm.
  Normalisoidusta tehosta ja harjoituksen rasittavuuden numeerisesta arvioinninsta voi lukea osoitteesta:
  http://home.trainingpeaks.com/articles/cycling/normalized-power,-intensity-factor,-training-stress-score.aspx

  VastaaPoista
 2. Anonyymi, kiitos!

  Täytyypä tutustua vähän tarkemmin noihin lähettämiisi linkkeihin, tämä tehon mittaaminen on minulle ihan uutta ja siksi homma on vähän hakusessa. Viiden minuutin testi kuulostaa kanssa ihan ok ajatukselta!

  VastaaPoista