sunnuntai 22. marraskuuta 2015

FTP-testin tulokset

Nyt kun omassa pyörässä on tehomittari, ei tarvitse lähteä kotoa ajaakseen FTP-testin. Tuo kiva, minussa pieniä kauhunväristyksiäkin nostattava lyhenne tulee sanoista Functional Treshold Power. Itse testissä ajetaan kunnon lämmittelyjen jälkeen 20 minuuttia niin kovaa kun lähtee.

Aikaisempina vuosina olen ajanut vastaavan testin Wattbikella joko edellisen työnantajani kuntosalilla Sanomatalossa tai Pirkkolassa. Näillä kerroilla testi on toiminut jonkinlaisena pyöräkunnon mittarina, kun itse harjoittelussa en juurikaan ole päässyt watteja hyödyntämään. Jonkin verran olen ajellut Wattbikella, mutta useimmat pyörätreenit on aikaisempinakin talvina tullut ajeltua omassa saunassa, jonne olemme tehneet pienen kipukellarin. Traineri on meillä ihan perusmalli (Tacx Satori), siinä ei ole mitään viihdyttäviä elementtejä.

Nyt kun omassa pyörässä on wattimittari, testin ajamisen logistiikka helpottui heti ja mikä tärkeintä, pystyn ajamaan kaikki traineritreenitkin "oikeilla" tehoilla. Kun nyt tässä vajaan vuoden opettelen ajamaan tehomittarin kanssa, pystyn toivottavasti myös ensi kesän kilpailuissa ajamaan fiksusti.

Pete ajoi testin ensin, ja lainasi siihen mun kampea, joka mahtui pyörimään Feltissä takajarrun irrotuksen jälkeen. Saunassa ajaessahan takajarrua ei onneksi tarvitsekaan. Pete on tilannut omaan pyöräänsä polkimessa olevan BePro-mittarin ja nyt vaan odotellaan, että sellainen tulisi saataville. 

Kun vihdoin tuli mun vuoro ajella, ei siinä auttanut enää muu kuin laittaa ikkuna kunnolla auki ja alkaa polkea. Triathlonpyörän selässä en noin kolmeen kuukauteen ollut ehtinytkään istua. Senkin olin jo unohtanut, että takavaihteet kaipaisivat hienosäätöä. Pari toimivaa komboa onneksi löytyi. 

Ei sitä lämppääkään voi iankaiken ajaa, vaikka mieli olisi kyllä tehnyt. Noin 25 minuutin pyörittelyn ja yhden vähän kovemman setin jälkeen piti laittaa uusi kierros käyntiin ja alkaa polkea vähän enemmän tosissaan. Jaoin ajan neljään viiden minuutin blokkiin. Viittä seuraavaa minuuttia on jotenkin helpompi ajatella kuin kahtakymmentä.

Testi oli just niin kamala kuin muistinkin. Minuutit kuluivat hitaasti ja loppua kohden watteja oli yhä vaikeampi pitää yllä vaikka kuinka yritin jaksaa jaksaa. Sykkeet huitelivat vaikka miten korkealla, ja kadenssi meni vastakkaiseen suuntaan, alaspäin. Koko ajan piti keskittyä, ja siinä auttoi musiikki. Michael Jacksonin Thriller tuli just hyvään kohtaan.

Garmin näyttää 3 sekunnin, 30 sekunnin ja koko kierroksen keskiwatit. Näistä minulle käyttökelpoisin oli 30 sekunnin lukema, kolmen sekunnin watit vaihtelivat niin vinhasti. Huomasin myös sen, että sain watit nousemaan aina, kun keskityin nimenomaan vasemman jalan pyörittämiseen (Stages-kampi on vasemmalla). Viimeisten minuuttien aikana keskityin eniten kadenssiin. Yritin pitää se 90:n paremmalla puolella, jolloin watitkin pysyivät suunnilleen aikaisemmalla tasolla.

Stravan dataa 20 minuutin testistä.
Tehot jäivät kyllä melko paljon aikaisemmissa testeissä ajamistani lukemista, mutta tulipahan nyt ajettua pohjat tällä pyörällä ja mittarilla. Eilen 20 minuutin testin keskiwatit olivat 154, keskisyke 167 ja -kadenssi 91. Posket olivat punaiset koko loppuillan, onneksi sen sai viettää kotisohvalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti