torstai 4. joulukuuta 2014

Oivalluksia

Tunsin pienen piston sisälläni, kun luin Jupiksen kirjoituksen talvikauden pyöräharjoittelusta. Jupis kirjoitti, että  jos trainerillä treenatessa pystyy katsomaan elokuvia, on treenin toteuttamisessa jotain pielessä. Olen nimittäin aina katsellut ajaessani Netflixistä tai Yle Areenasta telkkaria; usein Modernia perhettä, joskus Komisario Lewistä. Samaan aikaan sattui vielä niin, että itsekin huomasin yhden traineritreenin menneen epähyvin kun syke laski loppua kohti vaikka sen olisi pitänyt nousta. Keskittyminen on saattanut hieman herpaantua.Niinpä päätin kokeilla ajella seuraavan treenin vain musiikkia kuunnellen. Ostin pari vuotta sitten pienen iPodin ja olen lataillut sinne iTunesista mukavaa poppia. Aika vähälle käytölle se on toistaiseksi jäänyt, mutta traineritreeneissä se on kyllä ihan omiaan.

Vesipullo, iPod, ikkuna raollaan, sykemittari ja treeni post-it -lapulla - tästä eivät treeniolosuhteet paljoa parane.

Treenikeskus.
Ajaminen vain musiikkia kuunnellen ja syke- ja kadenssitietoja seuraillen tuntui yllättävän hyvältä. Ensimmäisten treenien jälkeen aloin jopa odottaa seuraavaa kahdenkeskista hetkeä pyörän kanssa. Ainakin tässä yhteydessä tuntuu siltä, että vähemmän on enemmän. Toistaiseksi en siis suunnittele paluuta telkkariohjelmien ääreen, vaan jatkan musiikkilinjalla.

Lähes kaikkien traineritreenieni alkuun on merkitty yhdellä jalalla polkemista, esimerkiksi 4 kertaa 30 sekuntia molemmilla jaloilla vuorotellen. Se on kyllä todella paljastavaa: minun on paljon vaikeampi pyörittää kampea vain vasemmalla jalalla ja varsinkin jalan väsyessä kampikierroksen yläosaan tahtoo jäädä vähän klappia.Yhdellä jalalla pyörittely lienee tekniikan kehittymisen kannalta yhtä hyödyllistä kuin yhdellä kädellä uinti; tekniikkavirheet ja puolierot on helppo havaita.

6 kommenttia:

 1. Juutuupissa on ainakin pari hyvää pyörätreeniä mitä seuraten ja toteuttaen treeni varmasti menee hienosti. Olen niitä treenejä tehnyt tässä syksyn mittaan ja kyllä tietää treenanneensa. =)

  Toki jos on palauttava pk-treeni niin mää katton mielelläni jotain ohjelmaa ja se sopii mun treenaamiseen kyllä hyvin. Mutta opeteltavaa on munkin polkemisessa vaikka kuinka paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä saan treenit aina Jupikselta, joten vielä einole tarvinnut muualta etsiä. Varmaan on kivoja Youtubessakin. Meillä on sellainenkin ongelma, ettei MacBook Airin akku kestä kahta treeniä peräkkäin, joten musiikilla välttyy vetämästä pitkiä jatkojohtoja pitkin kylppäriä.

   Poista
 2. Joo palauttavissa ja pidemmissä PK pyörittelyissä (juonellisemmat) videot lienee ihan OK. Vajaan tunnin tiukemmat VK-VO2Max nakuttelut taas menee pelkällä musiikilla ja itse en juuri watti/sykelukemia syvällisempään aineistoon kykene silloin edes keskittymään.
  Löytyyhän niitä brutaaleja Sufferfest jne videoitakin kovempien vetojen kyytipojaksi. Voidaan kyl kokeilla joskus ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla pyörii Amibit 2 S:ssä vuorotellen viiden sekunnin pätkissä syke ja kadenssi. Musiikki on siitäkin kiva verrattuna telkkariin, ettei se katkea samalla tavalla ainakaan pahassa paikassa. Saan musiikista myös ihan eri tavalla energiaa ja fiilistä; tänään viimeiset viisi minuuttia tiukkaa rypistystä alkoivat Eye of the Tigerilla. Hyvin jaksoi!

   En ole vielä googlaillut pyörävideoita, mutta kai nekin voi olla ihan hyviä joskus.

   Poista
 3. Oon huomannu itekin saman, mutta wattbikessa on onneks se näyttö siinä nenän edessä ni huomaa väkisinkin, jos alkaa hyytymään ainimea katsellessa. Monesti kyllä stoppaankin sarjan lyhyiden vetojen ajaksi, kun en edes pysty katsomaan samalla :)

  VastaaPoista
 4. Joo, Wattbike on kyllä siinä mielessä paljon parempi, lukuja on vaikea jättää huomiotta. Mä ajelen nykyään melkein pelkästään trainerillä, kun työpaikan vaihdoksen myötä hävisi edellisen työpaikan salin ja myös Wattbiken käyttöoikeus.

  VastaaPoista