perjantai 30. joulukuuta 2011

Juoksuvalmennuksessa

Fysioterapeuttiystäväni ehdotti, että ottaisin juoksuani videolle, kun selkä edelleen kipeytyy aina juoksemista seuraavana päivänä ja lihaksissakin on kireyksiä epätasapainoisesti. Vähän asiaa mietittyäni muistinkin juoksuani aikaisemmin videoineen Jamesin Kinetic Revolutionista, ja otin häneen yhteyttä ongelmineni. Sovimme kahden tunnin valmennussessiosta, jossa hän ottaisi juoksua videolle, analysoisi sitä ja antaisi minulle tekniikka- ja voimaharjoitteluvinkkejä.

Näin Jamesin tänään Esport Arenalla. Hänellä oli mukanaan videot kahdelta aikaisemmalta tekniikkasessiolta ja oli mielenkiintoista itsekin nähdä tämänpäiväisen juoksun erot aikaisempiin. Oikeansuuntaista kehitystä tekniikassa on tapahtunut. Lantio on kyllä edelleen liian takana ja alhaalla istuvassa asennossa, mutta ei enää niin paljon kuin edellisellä kerralla. Nyt kiinnitimme huomiota myös siihen, että oikea puoli painuu liian alas juostessa. Sen näkee helposti juoksuvideon hidastuksesta ja huomaa myös erilaisissa voimaharjoituksissa. Esimerkiksi yhden jalan kyykyissä vasen jalka on vahvempi ja heiluu vain vähän, kun taas oikea on surkea raukka ja polvi huojuu edestakaisin. Heilumista vähensi hieman painon siirtäminen jalan ulkosyrjälle, mutta eron oikean ja vasemman välillä oli selvä.

Pai muutakin uutta voimatreeniliikettä opin. Toinen oli sellainen, että hartiasillassa vain kantapää maassa nostan toisen jalan ylös ja yritän pitää lantion koko ajan paikallaan. Kun kädet ovat lantiolla, lantion mahdollisen liikkeen huomaa helposti. Kolmas liike oli jalkakyykky vinoon taakse, vuorotellen molemmille puolille, väliin pieni hyppy ja lantio suoraksi. James otti näistä kaikista videot ja lupasi meilata ne minulle.

Monenlaista treeniä tehtiin ja kun päästiin yhdellä jalalla hyppelyhin saakka kävi vähän nolosti, kun silmissä musteni. Piti oikein mennä makaamaan ja juoda vettä. Ehkä syynä oli muutenkin alhainen verenpaine ja eilisen huono energiansaanti. No, vähän lepäiltyäni nousin taas reippaasti ylös jatkamaan hyppelyitä.

Opin myös yhden hyvän venytyksen lonkan koukistajille, jotka ovat minulla olleet jo pitkään tosi kireät. Niitä kannattaa venytellä pari minuuttia myös jokaisen pyörälenkin jälkeen.

Tuntuu tosi hyvältä, että selkävaivojen todellinen syy alkaa pikkuhiljaa selvitä. Kyse ei ole pelkästään selästä vaan koko lantion alueesta. Juoksutekniikka pitää saada kuntoon ja tehdä paljon enemmän voimatreeniä, jotta saisin koko kropan toimimaan juostessa niin, ettei selkä rasitu liikaa. Kyllä se tästä!

2 kommenttia:

  1. Tosi hieno juttu, että oot saanu taas uutta näkökulmaa ja mahdollisesti lopullisen selvyyden selkävaivoihin! Tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. Ninni, niinpä tosiaan on! Tosi hyvällä mielellä nyt treenailen. Kiitos tsempeistä!

    VastaaPoista