maanantai 22. marraskuuta 2010

Uintitestausta

Workouts in A Binder -kirjasessa on paljon hyviä uintitreenejä, ja ensimmäinen treeni on tietenkin testi. Perus- ja sitä pitemmille matkoille aikovien testi on 3x300 metriä 30 sekunnin palautuksin. Tavoite on uida kovimmalla mahdollisella samalla nopeudella kaikki setit. Ero hitaimman ja nopeimman setin välillä ei saisi olla enempää kuin 20 sekuntia.

300 metrin lämittelyn jälkeen lähdin uimaan. Aika nopeasti tajusin, etten voi lähteä uimaan "täysiä", koska vauhti ei riittäisi loppuun saakka. Sen sijaan yritin uida vahvasti; pitkillä voimakkailla vedoilla ja potkuilla reipasta vauhtia. Eroa huonoimman ja parhaimman setin välillä oli 11 sekuntia (5:34, 5:41, 5:45), eli siinä mielessä testi onnistui. Viimeisellä kierroksella edessä oli pari mökkisammakkoa, joita piti väistellä ja ohitella, mutta ei siinä varmaan montaa sekuntia aikaa mennyt.

Kirjassa on taulukko, josta voi noiden kolmen setin keskiarvon (5:40) perusteella päätellä T1-vauhdin (lactate treshold pace). Sitä voi käyttää anaerobisen kynnyksen arvioinnissa ja se on myös hyvä mittari vauhdin kehittymiselle. Joissakin kirjan treeneissä T1-vauhtia käytetään myös treenivauhdin määrittämiseen. Taulukon mukaan T1-vauhtini oli tänään 1.53 /100 m. Täytyy tässä yhteydessä mainita, että kirjan taulukko loppuu jo kuuden minuutin kohdalla, joten aika täpärällä oli että aikani edes mahtui viitearvoihin.

Työmatkapyöräily haukkasi tänään normaalia pitemmän ajan; 1.26. Tein vähän huonoja reittivalintoja ja jouduin jopa hieman taluttamaan pyörää, kun kaikkia teitä ei oltukaan aurattu. Kotiin pääsi jo vähän sujuvammin. Iltapäivällä sattui pari kivaa asiaa; yksi koiranomistaja jolle olin soittanut kelloa kaeumpaa, hymyili ja kääntyi kiittämään. Pari autoakin pysähtyi ja antoi tietä, vaikka minä olin väistämisvelvollinen. Pieniä hyvänmielen juttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti